Ryby

Ryby wędzone

Daj się przekonać do ryb w codziennej diecie.
Dietetycy, eksperci od zdrowego trybu życia i naukowcy prześcigają się w wyliczaniu zalet związanych z obecnością ryb w codziennej diecie. Popularne powiedzenie „Jestem zdrowy jak ryba” w prawidłowej wersji powinno brzmieć „Jestem zdrowy, bo jem ryby”.
Za pozytywne działanie ryb na organizm człowieka odpowiadają kwasy omega-3. W wielu badaniach naukowych skutecznie dowiedziono, że spożywanie kwasów tłuszczowych omega-3 wspomaga pracę układu krążenia i reguluje poziom złego cholesterolu we krwi. Wszystkich rodziców na pewno zainteresuje fakt, że kwasy omega-3 ułatwiają proces uczenia się i zapamiętywania.

Czy ryby wędzone mogą być źródłem kwasów omega-3?
Zdecydowanie tak! Największą ilość kwasów zapewniają ryby morskie: makrela, łosoś i sardynka. Co ważne, wybierając ryby wędzone nie zostajemy pozbawieni substancji odżywczych zalecanych przez dietetyków. Eksperci od zdrowego żywienia potwierdzają, że wędzone sztuki zawierają w sobie pełnowartościowe białko. Jest ono jednym z podstawowych składników naszego pożywienia. W wędzonej rybie pozostaje ponad 60 procent kwasów omega-3 w porównaniu ze stanem sprzed przetworzenia. Odwołując się do przykładu na liczbach: wędzona makrela posiada ponad 15 gramów kwasów tłuszczowych.

Czy ryba wędzona jest bezpieczna dla zdrowia?
W Hur-Pol doskonale zdajemy sobie sprawę, że opis procesu wędzenia może wywoływać wątpliwości. Warto pamiętać, że samo wędzenie znane jest jako jeden z najstarszych sposobów konserwacji ryb. Wysoka temperatura niszczy bakterie, a dym odpowiada za lekkie wysuszanie mięsa. Efektem jest charakterystyczny kolor w odcieniach złota i brązu. Uspokajamy, że wędzona ryba nie wiąże się z ryzykiem dla zdrowia. W naszych zakładach zadbaliśmy o pełną kontrolę nad procesem produkcji i higieną wędzenia. W Hur-Pol od początku przykładamy uwagę nie tylko do dbałości o smak. Nasze produkty są w pełni bezpieczne dla zdrowia konsumentów, którzy mogą być pewni wysokiej jakości produktu.

Dorsz czarniak

Dorsz plamiak

Halibut

Makrela

Pikling

Pstrąg

Trewal

Zębacz

Operacja współfinansowana przez Unię Europejską ze środków finansowych Europejskiego Funduszu Rybackiego zapewniającą inwestycje w równoważone rybołówstwo