Ryby wędzone
Daj się przekonać do ryb w codziennej diecie.
Dietetycy, eksperci od zdrowego trybu życia i naukowcy prześcigają się w wyliczaniu zalet związanych z obecnością ryb w codziennej diecie. Popularne powiedzenie „Jestem zdrowy jak ryba” w prawidłowej wersji powinno brzmieć „Jestem zdrowy, bo jem ryby”.
Za pozytywne działanie ryb na organizm człowieka odpowiadają kwasy omega-3. W wielu badaniach naukowych skutecznie dowiedziono, że spożywanie kwasów tłuszczowych omega-3 wspomaga pracę układu krążenia i reguluje poziom złego cholesterolu we krwi. Wszystkich rodziców na pewno zainteresuje fakt, że kwasy omega-3 ułatwiają proces uczenia się i zapamiętywania.
Czy ryby wędzone mogą być źródłem kwasów omega-3?
Zdecydowanie tak! Największą ilość kwasów zapewniają ryby morskie: makrela, łosoś i sardynka. Co ważne, wybierając ryby wędzone nie zostajemy pozbawieni substancji odżywczych zalecanych przez dietetyków. Eksperci od zdrowego żywienia potwierdzają, że wędzone sztuki zawierają w sobie pełnowartościowe białko. Jest ono jednym z podstawowych składników naszego pożywienia. W wędzonej rybie pozostaje ponad 60 procent kwasów omega-3 w porównaniu ze stanem sprzed przetworzenia. Odwołując się do przykładu na liczbach: wędzona makrela posiada ponad 15 gramów kwasów tłuszczowych.
Czy ryba wędzona jest bezpieczna dla zdrowia?
W Hur-Pol doskonale zdajemy sobie sprawę, że opis procesu wędzenia może wywoływać wątpliwości. Warto pamiętać, że samo wędzenie znane jest jako jeden z najstarszych sposobów konserwacji ryb. Wysoka temperatura niszczy bakterie, a dym odpowiada za lekkie wysuszanie mięsa. Efektem jest charakterystyczny kolor w odcieniach złota i brązu. Uspokajamy, że wędzona ryba nie wiąże się z ryzykiem dla zdrowia. W naszych zakładach zadbaliśmy o pełną kontrolę nad procesem produkcji i higieną wędzenia. W Hur-Pol od początku przykładamy uwagę nie tylko do dbałości o smak. Nasze produkty są w pełni bezpieczne dla zdrowia konsumentów, którzy mogą być pewni wysokiej jakości produktu.
Dorsz czarniak
Dorsz plamiak
Halibut
Makrela
Pikling
Pstrąg
Trewal
Zębacz